Kuoleman matkatoimisto - Ammattina ihmissalakuljetus


Di Nicola, Andrea & Musumeci, Giampaolo:
Kuoleman matkatoimisto -
Ammattina ihmissalakuljetus
Art House, 2015. 231 s.

 

Viime vuosina on saanut jatkuvasti lukea uutisista kamalia juttuja Välimerelle hukkuneista ihmisistä, laittomista siirtolaisista, jotka etsivät Euroopasta parempaa elämää. Tässä kirjassa perehdytään perusteellisesti ihmissalakuljettajien toimintaan ja äänessä ovat salakuljettajat itse.

Kirjan mukaan ihmissalakuljetuksesta on tullut miljoonabisnes, joka häviää vain huumebisnekselle. Salakuljetus on kauttaaltaan organisoitua rikollisuutta aina matkustajien värväämisestä, reittien suunnittelusta ja kulkuvälineiden hankinnasta väärennettyihin passeihin ja asiakirjoihin. Vasta viime vuosina on herätty torjumaan tätä rikollisuuden muotoa tosissaan.

Ihmissalakuljettajat ovat opportunisteja, jotka käyttävät hyödyksi humanitaarisia kriisejä, sotia, ihmisten hätää ja pelkoa. He pyytävät hulluja summia järjestämistään matkoista, joiden matkustajat ei välttämättä selviä määränpäähän asti. Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin halajavat ovat mitä luultavimmin myyneet koko maallisen omaisuutensa päästäkseen kyseiselle matkalle.

"Jos ihmisiä kuljettava kuorma-auto eksyy erämaahan, mutta he ovat jo maksaneet matkansa, seikalla ei ole merkitystä. Jos alus, jolla matkustaa neljäkymmentäviisi asiakasta, jotka ovat jo maksaneet "lippunsa", uppoaa, seikalla ei ole merkitystä. Jos poliisi nappaa kreikkalaisesta matkailuautosta afganistanilaisen salamatkustajan Patraksen ja Balin välillä, seikalla ei ole merkitystä. Mutta jos kokaiinilasti katoaa Bissaun ja Dakarin välillä, on tilanne vakava. Koska ihmisillä, henkilöillä, siirtolaisilla on pienempi arvo kuin valkoisella jauheella. Koska Eurooppaan haluavia ihmisiä, henkilöitä, siirtolaisia, asiakkaita on maailma täynnä."

Tätä kirjaa oli totta tosiaan mielenkiintoista, ja samalla surullista, lukea. Aihe on hyvin ajankohtainen. Kirjan kirjoittajat ovat haastatelleet ihmissalakuljetusta harjoittavia henkilöitä, joista osa on vapaalla jalalla ja osa istuu vankilassa. Nämä henkilöt ovat lähinnä "pieniä tekijöitä" tässä isossa rikosvyyhdissä. Kirjassa kerrotaan myös isommista kaloista, niistä, jotka keräävät suurimmat rahat ja pitävät kaikki langat käsistään. Osa heistä tunnetaan nimeltä ja osa ei, mutta kenenkään olinpaikasta ei juuri tiedetä.

Oli mielenkiintoista saada tietää, kuinka ihmiset ajautuvat tuollaiseen ammattiin... Osa siirtyi huumeiden parista ihmissalakuljetukseen sen kasvavan kysynnän takia, osa on ollut aiemmin itse laiton siirtolainen, salakuljetuksen ankarien reittien uhri. Kirjan kautta saa tosiaan melko kattavan käsityksen salakuljettajien toiminnan oveluudesta, maailmanlaajuisuudesta, välinpitämättömyydestä, julmuudesta ja siitä, mikä mahdollistaa ihmissalakuljettajien jatkuvan toiminnan Euroopassa.

Andrea Di Nicola ja Giampaolo Musumeci ovat tutkineet aihetta pitkään, ja käyttäneet paljon aikaa matkustellen ympäri maailmaa haastatteluita tekemässä. He eivät moralisoi, vaan antavat salakuljettajien kertoa oman tarinansa, ja antavat myös lukijan tehdä omat johtopäätöksensä niistä. Kirjassa pohditaan asiaa monelta kantilta, vanhoja rikosjuttuja nostetaan esiin, salakuljettajien käyttämiä reittejä ja erilaisia keinoja kuvataan tarkasti. Kirjoittajat esittävät myös kirjan lopussa keinoja ihmissalakuljetuksen kitkemiseksi Euroopassa.

Tämä kirja herätti minussa paljon ajatuksia, ja aluksi oli vaikea alkaa kirjoittamaan tästä selkeää tekstiä. Noh, ehkä tästä jonkin kuvan saa... Mutta jos tällainen aihe kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän kirjaan.


Kommentit

Lähetä kommentti