John Polidori: Vampyyri #Novellihaaste


Polidori, John: Vampyyri
Faros, 2005. 86 s.
Hän silmäili kuin sivullisena ilonpitoa ympärillään. Neitojen iloinen nauru tuntui vetävän häntä puoleensa vain siksi, että hän pystyi yhdellä ainoalla katseellaan vaimentamaan hilpeän seurustelun ja täyttämään huolettomat sydämet pelolla.

Kun miettii, mikä on modernin vampyyrikirjallisuuden isä ja äiti, ensimmäisenä mieleen saattaa nousta Stokerin Dracula. Mutta melkein 80 vuotta ennen sitä, vuonna 1819, ilmestyi Polidorin novelli Vampyyri. 

Novellissa kerrotaan kylmäkiskoisesta ja nuoria naisia turmion tielle viekoittelevasta lordi Ruthvenista (jonka esikuvana on pidetty aikalaista lordi Byronia) ja hänen seuraansa lyöttäytyvästä hieman yksinkertaisesta miehestä Aubreysta. Lordi Ruthven kiehtoo Aubreyta, ja hän haluaisi ottaa selvää miehestä ja siitä, mitä tämän salaperäisyyden takana oikein piilee. Se mitä Aubrey saa selville, on kammottavaa.

Ottaen huomioon koska tämä on ilmestynyt, Vampyyri on hämmästyttävän nykyaikaisen oloinen. Kieli on sujuvaa ja helppolukuista, novelli olisi yhtä hyvin voitu kirjoittaa tänä päivänä. Polidorin vaikutusta moderniin vampyyrikirjallisuuteen ei käy kieltäminen, sillä niin samankaltaisia elementtejä tästä löytyy. Aristokraatti vampyyri, joka juo verta viattomista uhreista... Myrskyinen yö, pimeä metsä... Ja niin edelleen. Miksi tämä siis ei ole yhtään kuuluisampi? Itse en ollut tästä aikaisemmin ikinä kuullutkaan.

Novelli oli mielestäni viihdyttävä, vaikkakin juoni oli paikoin ennalta-arvattava, ja loppua kohden meno alkoi käydä jo vähän ylidramaattiseksi. Mielenkiintoa lisäsi tieto siitä, että tämä on lajinsa ensimmäinen. Kirja on pienehkö, joten 86 sivua tuli luettua alta aikayksikön. Minua ehkä vähän häiritsi, että tässä ja Topeliuksen Morsian ja muita kauhunovelleja -kirjassa on täysin sama kansikuva.

Tässäpä onkin mielenkiintoinen novelli kaikille vampyyreista ja kauhusta tykkääville, taikka vähemmän tunnettuja klassikoita metsästäville.

Novellihaasteeseen luetut novellit yht. 14


Kommentit