perjantai 3. maaliskuuta 2017

Alison Bechdel: Hautuukoti - Tragikoominen perheeni


Bechdel, Alison: Hautuukoti
- Tragikoominen perheeni
Like, 2009. 238 s.

Baby steps, baby steps... Alan pikkuhiljaa lämmetä sarjakuville. Olen lainannut useampiakin kirjastosta viime aikoina, mutta suurimmasta osasta en ole tykännyt. Joko ne ovat olleet liian "vilkkaasti kuvitettuja", että en ole pystynyt keskittymään mihinkään, tai niissä on ollut liian epäselvä teksti, tai muuten vain en ole tajunnut niitä. Mutta tämä kuuluu niihin, joista tykkäsin!

Alison Bechdelin Hautuukoti - Tragikoominen perheeni on omaelämäkerrallinen sarjakuvateos, joka kertoo Alisonin varttumisesta perheessä, jossa ei paljoa hellyydenosoituksia jaeltu. Mustan huumorin avulla Alison kertoo isänsä kuolemasta ja oman seksuaalisen identiteetin löytymisestä. Perheen elämä ja salaisuudet avautuvat kerros kerrokselta lukijalle.


Alisonin lapsuus ei ole ollut helppoa kylmähkössä perheessä, isän kanssa joka saattaa räjähtää milloin minäkin asian tähden. Olen aina ihmetellyt ihmisten hienoja koteja, jotka täytetään hienoilla tavaroilla, joita ei saa koskaan käyttää. Tuoli on liian hieno istuttavaksi, mattojen päällä ei saa kävellä... Rakennetaan koti, jonka täytyy näyttää hyvältä ulkoa päin, mutta jossa pitää kävellä varoen, jottei vahingossakaan koske mihinkään. Sellaisia viboja sain myös Alisonin isän maanisesta sisustamisesta. Alison pohtiikin sitä, miksi hänen isänsä oli sellainen.

Pidin paljon hänen tavastaan kertoa tarinansa tällä tavalla sarjakuvan kautta, huumorilla ja terävillä huomioilla höystettynä. Kuvat ovat sävyltään mustaa, valkoista ja jotain vihreän/turkoosin väliltä. Jo pelkästään väreistä välittyi minulle melko viileä tunnelma. Kansikuva kuvastaa mielestäni hienosti sitä, miten tässä perheessä elettiin. Alisonin tapa vertailla isänsä elämänkulkua hänen lukemiinsa klassikkokirjoihin oli kiinnostava elementti tässä myöskin.

Tämä on tositarina oman itsensä tukahduttamisesta ja sen seurauksista, unelmista luopumisesta, perheen erilleen kasvamisesta, kaapista ulostulosta... Suosittelen tutustumaan tähän sarjakuvaan, etenkin jos etsit jotain sellaista, jossa on syvempääkin sisältöä.


2 kommenttia:

  1. Tämä näyttää upealta albumilta ja ihan sisällöllisestikin kiinnostavalta. Viime kuussa jäi sarjakuvasaldo nollaan, joten tässä kuussa pitää lukea senkin edestä:D

    VastaaPoista