Jos kerrot tästä, tapan sinut


Tämä kirja pisti silmääni karulla otsikollaan BookBeattia selaillessa. Heti kirjan ensimmäisistä sivuista lähtien käy selväksi, että tässä tulee olemaan todella yksityiskohtaisia kuvauksia väkivallasta ja seksuaalisesta väkivallasta. Siihen päälle voi lisätä myös syömishäiriön kuvaukset ja toistuvat sairaalajaksot.

Takakannesta:

Mathilda Hofling ihastuu 13-vuotiaana Simoniin, joka uskottelee internetin keskustelupalstalla olevansa teinipoika ja houkuttelee Mathildan ottamaan itsestään alastonkuvia. Totuus Simonista on kuitenkin toinen. Aikuisen miehen alistamana Mathilda ajautuu myymään itseään väkivaltaisille miehille. Hän on varma, että jos hän kertoo hyväksikäytöstä kenellekään, hänet tapetaan. 

Monien vuosien ajan Mathilda yrittää irtautua hyväksikäyttäjiensä otteesta, mutta vasta kun hänet pahoinpidellään lähes hengiltä, hän onnistuu tavoitteessaan. Jos kerrot tästä, tapan sinut on järkyttävä kertomus julmasta seksuaalisesta väkivallasta. Ruotsalainen Mathilda Hofling kertoo tarinansa rehellisesti ja mitään salailematta, aikuisena naisena, äitinä, vaimona ja selviytyjänä.

Kirjan alun tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1999. Ruotsalainen Mathilda Hofling kuvailee koulunkäyntiään, kotiolojaan, tavallisen teinitytön elämäänsä: on Spice Girls ja Backstreet Boys -julisteet seinällä, telkkarista katsotaan Fresh Prince of Bel Airia, löytyy oma kaveriporukka, jouluja vietetään isolla poppoolla... Tämä voisi olla kuvaus minunkin lapsuudestani. Paitsi, että aina kun Mathilda ei ole kotona, koulussa tai uintiharrastuksensa parissa, häntä raiskataan jossain. Koulun ja kotimatkan välissä. Ennen harrastuksiin lähtöä. Iltaisin. Mathilda ei näe ulospääsyä, eikä varsinkaan uskalla kertoa asiasta kenellekään.

Kirjassa surettaakin päivänselvien seikkojen lisäksi myös se, kuinka näin ison asian voi pitää pitkään salassa kaikilta läheisiltä ihmisiltä ja lääkäreiltä. Ainoa asia, minkä kaikki huomaa, on Mathildan langanlaiha olemus hänen sairastuttuaan anoreksiaan, mutta kukaan ei tiedä miksi. Näin uutena vanhempana tämä iskee ihan eri tavalla tajuntaan. Lapsella ja nuorella voi olla hyvin eri elämä kodin ulkopuolella, josta ei koskaan kerro vanhemmilleen tai edes kavereilleen.

Mutta ei pimeää ilman valoa. Kirja päättyy kuitenkin positiivisempaan nuottiin kaiken kauheuden jälkeen. Olisin ollut kiinnostunut lukemaan enemmänkin terapiasta, toipumisprosessista ja perhe-elämästä pienen pojan kanssa, mutta nämä vaiheet mentiin kuin pikakelauksella läpi.

Olen iloinen, että Mathilda sai tarinansa koottua kansien väliin, sillä kyllähän tämä raottaa verhoa yhdenlaiseen väkivaltaiseen maailmaan, jonka kynsiin nuori voi ajautua esimerkiksi netin kautta (kuten Mathilda), jossa kuka tahansa voi esittää ketä tahansa. Kirja valottaa myös sitä, miten vaikea tuollaisesta brutaalista alamaailmasta on kammeta ulos, koska siellä hallitaan väkivallan, kiristyksen, pelon ja häpeän voimalla. Tämä on kyllä sellainen kirja, joka jää mieleen kaivelemaan.

"Simonista on tullut minulle pyöveli, jonka sormi on koko ajan hirttonarun laukaisimella. Hänestä on tullut väkivallan ilmentymä, joka seuraa minua kaikkialle."

Mathilda Hofling & Leone Milton: Jos kerrot tästä, tapan sinut

Lind & Co. 2023. 154 s.

Alkup. ruotsinkielinen julkaisu Berättar du så dödar jag dig, 2022.

Luettu BookBeatista e-kirjana. 

***

Helmet lukuhaaste 2023: kohta 26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä

Sopii myös näihin kohtiin:

29. Kirjassa on minä-kertoja

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023

Kommentit

  1. Tämä aihe liippaa hyvin läheltä omaa elämääni. Siksi en oikein pysty lukemaan tästä aiheesta, vaikka se on myös kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi varmasti kuunnella itseään ja jättää välistä, jos siltä tuntuu.

      Poista

Lähetä kommentti