Ichigo ichie - Hetkessä elämisen taito japanilaisittain

by - maaliskuuta 12, 2023

Takanannesta: Ichigo ichie on japanilainen ajattelutapa, joka kannustaa vaalimaan jokaista hetkeä kuin kallista aarretta. Ichigo ichie vapauttaakin menneen murehtimisesta ja tulevan pelkäämisestä, auttaa nauttimaan havaintojen tekemisestä sekä kohentamaan ihmissuhteita.

Kirjassa avataan vanhaa japanilaista sanapartta, kuten nimestä voi jo päätellä. Tämä oli hyvä ja lyhyt opus, jossa kannustetaan hetkessä elämiseen. Oiva oivallus näin pienen lapsen äitinä, mutta muutenkin elämässä: jokainen kohtaaminen on ainutkertainen, eikä enää koskaan toistu samanlaisena. 

Joitakin ajatuksia tästä heräsi.

Vaikka päivät tuntuvat välillä toistuvan samanlaisina, eihän se niin ole. Ne pienetkin asiat ja hetket täytyisi oppia kaivamaan esiin ja arvostamaan niitä. Kuten minä nyt, kahvin äärellä blogitekstiä kirjoittamssa, kun 9kk poika on päikkäreillä nukkumassa. Kahvi, jonka saa juoda kuumana loppuun asti. 👌Päikkäreiltä toivon mukaan herää hymysuinen poika, jonka väsykiukku on jälleen hetkeksi taltutettu. Täytyisi koittaa paremmin arkihuolien ohella muistaa, että nyt on tämä päivä, eikä se enää koskaan toistu samanlaisena. 

Minusta tuntuu, että ihmismielellä on tarve takertua negatiivisiin asioihin, menneisyyteen ja omiin virheisiin - isoihin tai pieniin - paljon tiukemmin, kuin positiivisiin tapahtumiin. Pitääkin yrittää kerrata mielessään myös niitä kivoja juttuja, pieniä ja isoja onnistumisia, samalla energialla. Ja pysähtyä hoksaamaan tämä hetki. Sillä sitten kun sitä ei piehtaroi lyhyessä tai kaukaisessa menneisyydessä, niin miettii huolissaan tulevaisuutta. 

Tämä oli tällainen kiva, mielialaa kohentava ja sumuisia ajatuksia pikkaisen ravisteleva kirjanen, jollaisia tykkään lukea silloin tällöin. Tuskin sitä koskaan vapautuu kokonaan huolissa ja murheissa märehtimisestä, mutta välillä on hyvä hoksata milloin ajatukset on junnautumassa tietyille kierroksille ja keskittyä tämän hetken arvostamiseen sen sijaan.

Toistankin tässä sen lainauksen Tenavat-sarjakuvasta, johon kirjassakin viitattiin:

"Yhtenä päivänä meidän kaikkien täytyy kuolla, Ressu..."

"Kyllä, mutta kaikkina muina päivinä meidän ei täydy."

★★★★

Héctor García & Francesc Miralles: Ichigo Ichie - Hetkessä elämisen taito japanilaisittain

Gummerus, 2020. 2h 54min. (67 s.)

Alkup. espanjankielinen julkaisu vuodelta 2018.

Kuunneltu BookBeatista.

***

Helmet-lukuhaaste 2023: kohta 32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet

Kirja sopii myös näihin kohtiin:

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä)

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

Kurkkaa myös nämä:

0 Kommenttia