Katsaus Venäjän henkiseen ilmapiiriin: Mihail Šiškin - Sota vai rauha

by - maaliskuuta 20, 2023


"Taidokkaissa, Venäjän historiaa ja kulttuuria syväluotaavissa esseissään Šiškin piirtää kuvan ristiriitaisesta maasta, jonka tulevaisuutta voi ennustaa vain menneisyyden valossa."

- Ote takakannesta.

Tämä on yksi niistä kirjoista, joista tulee palava halu kertoa muille, mutta lukukokemus oli niin vaikuttava, että sitä jää lopulta sanattomaksi. Mitä tästä siis sanoisin? Venäjän ja etenkin Neuvostoliiton historia on aihe, joka on oikeastaan aina kiinnostanut minua, mutta varsinkin näinä aikoina. Naapurimaamme kulttuuri on paradoksaalista niin monella tasolla (mikäpä kulttuuri ei jollain tasolla olisi). Niin paljon kaunista taidetta, niin paljon veristä kärsimystä.

Sota vai rauha koostuu Venäjällä syntyneen ja kasvaneen, mutta nykyään Sveitsissä asuvan Mihail Šiškinin kirjoittamista esseistä. Niissä käsitellään Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa, kansakunnan henkistä tilaa, pelon ilmapiiriä, vankileirejä, kulttuuria, omien ja muiden kansojen alistamista, vahvoja johtajia, heikkoja johtajia, aivopesua ja sensuuria, nykyaikaa... Ja tietenkin Venäjän suhtautumista länsimaihin.

Šiškin kirjoittaa väkevästi omien kokemuksiensa ja perheensä historian kautta kasvamisesta tukahduttavaan kulttuuriin ja järjestelmään, jonka teoista ja historiasta olet muiden mielestä vastuussa kaikkialle minne menet. Hän kertoo isästään, joka on omasta mielestään sotasankari - ei julma valloittaja - ja äidistään, joka pelkää lapsensa (ja kaikkien toisinajattelijoiden) puolesta. Kirjan esseet ovat vahvasti suodattuneet kirjailijan oman elämänkokemuksen värittämien linssien läpi, totta kai. En kokenut sitä huonona asiana, mutta ehkä se on jotain, mikä kannattaa ottaa huomioon.

Koin, että tämä avarsi mieltäni joitakin minua askarruttavia asioita kohtaan, kuten sitä miksi Venäjällä suhtaudutaan vihamielisesti demokratiaa (tai paskakratiaa kuten muun muassa kirjailijan isä sanoisi) ja länttä kohtaan. Esseistä huokuu katkeruus, suru ja pettymys Venäjän toimia kohtaan, ymmärrys ja rakkaus kanssavenäläisiä kohtaan ja pienen pieni toivon murunen tulevaisuutta kohtaan.

Todella vaikuttava kirja, suosittelen! 

P.s. Jotain sekin tästä kirjasta kertoo, että jopa mieheni joka lukee nykyään vain mangaa ja that's it, pysähtyi kuuntelemaan tätä - vieläpä kehujen kera.

"Ihmisillä, jotka ovat valmiita taistelemaan vapautensa puolesta, on ihanat kasvot."

★★★★★

Mihail Šiškin: Sota vai rauha - Kirjoituksia Venäjästä ja lännestä

WSOY, 2023. 224 s. / 7h 47 min.

Kuunneltu BookBeatista, lukija: Unto Nuora 👍

***

Helmet-lukuhaaste 2023 kohta 17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja

Kurkkaa myös nämä:

2 Kommenttia