José Sánchez-Silva: Poika ja Valas

by - maaliskuuta 07, 2023

Tämä kiva pieni lastenkirja tarttui mukaani kirpparilta parin muun kirjan kanssa, joista kirjoitin täällä. Poika ja valas on nopealukuinen tarina lapsen mielikuvituksesta, joka venyy yllättävän suuriin mittoihin.

Takakannesta: Ihastuttava espanjalainen lastenkertomus, jonka pikkusankarilla on merkillinen mutta sitä rakkaampi ystävä - Valas. Se voi muuttaa itsensä vuoren suuruiseksi ja sitten pieneksi kuin pikkusormi. Yöksi Poika pistää Valaan vesilasiin vuoteensa viereen ja päivisin hän kiitää sen selässä kaukaisilla merillä. Uskollisesti Valas seuraa Poikaa rintataskussa kaikkialle - kouluunkin kun sen aika koittaa. Mutta silloin on Valaan aika jo kadota heimonsa pariin - Pojasta on tullut iso.

Pieni poika kuuluu perheeseen, jossa on pikkusisko, äiti, isä ja isoäiti. Ja Valas. Valas on pojan mielikuvitusystävä, joka kulkee hänen mukanaan minne ikinä poika meneekin. Muut katselevat poikaa omituisesti, kun hän kertoo maisemista rintataskussa piilossa olevalle Valaalle - muutenhan tämä jää kaikesta paitsi.

Perheen äiti on lämmin ja kotoinen, mutta usein omissa puuhissaan. Isä taas työtaakkansa alla uupunut ja poissaoleva hahmo, joka hädin tuskin ehtii moikata poikaansa. Pikkusiskon kanssa kinastellaan. Tarkkanäköinen isoäiti ymmärtää poikaa enemmän kuin kukaan muu - hän tuntuu kuulevan pojan ajatuksetkin. Sydäntälämmittävää olikin lukea pienen lapsen suhteesta isoäitiinsä. 

Kirjassa käsitellään luopumista, perhe-elämää, muutoksia, surua... Valaasta on yllättävän paljon apua monessa tilanteessa. 

Tämä oli ihana. ❤

Äiti oli merkillinen henkilö; hänen luonaan oli aina turvallista, varsinkin jos oli pelästynyt tai satuttanut itsensä.
★★★★

José Sánchez-Silva: Poika ja Valas

WSOY, 1965. 80 s.

Alkup. espanjankielinen teos Adiós, Josefina 1962.

Oma ostos.

***

Helmet-lukuhaaste 2023: kohta 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta.

Sopii myös näihin kohtiin: 

12. Kirjan nimi liittyy veteen

15. Kirjan nimessä on ja-sana

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä)

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

Kurkkaa myös nämä:

4 Kommenttia

 1. Kiitos esittelystä. Tämän tahdon lukea.

  VastaaPoista
 2. Ihastuttava avaus taatusti antoisasta ja lukuiloa tuottavasta teoksesta! Nuo mielikuvitusystävät lienevät tuon tyyppisissä perheissä ja tilanteissa melko yleisiäkin. Pikkusisarellani oli sellainen nimeltään Retkentyttö.

  Ylipolven suhteet ovat tärkeitä ja antoisia parhaimmillaan molempia osapuolia kantavia voimavaroja ja koen olevani tavattoman onnekas ja etuoikeutettu, kun kaikki viisi lastenlasta ovat läheisiä, halattavia ja keskustelumme yltävät välillä melkoisiin sfääreihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan pari ihmistä, joilla oli lapsuudessa mielikuvitusystävä. :)

   Totta on. <3

   Poista