Ydinvoimalaonnettomuus uudesta näkökulmasta: Tšernobylin koirat


Takakannesta:

Kun Tšernobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986, tuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa. Säteilylaskeuma saastutti laajoja alueita. Voimalan ympäristöstä tehtiin suljettu vyöhyke.

Mutta elämä Tšernobylissä ei loppunut. Ydinvoimalan liepeille jäi laumoittain koiria, joita kukaan ei evakuoinut. Ja siellä ne elävät vieläkin.

Johanna Aulénin sarjakuva kertoo, mitä näille koirille nyt yli 35 vuotta myöhemmin kuuluu. Se on tarkasti dokumentoitu kertomus hirveästä onnettomuudesta, mutta myös luonnon ja ihmisen uskomattomasta sitkeydestä.

Johanna Aulénin sarjakuvaromaanissa Tšernobylin koirat lähdetään esittelykierrokselle ydinvoimalaonnettomuudessa tuhoutuneeseen kaupunkiin. Siellä onkin ryhmää vastassa läjäpäin koiria, jotka ovat jatkaneet elämäänsä sukupolvesta toiseen asukkaiden lähdettyä alueelta. 

Kierroksen edetessä avautuu myös koirien esi-isien ja heidän omistajien menneisyys, ja koko onnettomuuden ja sen jälkipuinnin karu, salamyhkäinen historia. Sarjakuvaromaani onkin oikein napakka tietopaketti, jonka lopussa on liuta lähteitä tiedonjanoisille lukijoille. 

En osannut odottaa että tämä olisi näin informatiivinen pakkaus, mutta yllätyin positiivisesti ja uteliaana luin tästä onnettomuudesta. Olen totta kai kuullut Tšernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä ja tiedän siitä jotain, mutta loppujen lopuksi tietoni oli aika pinnallista. Tässä raapaistaan pintaa syvemmälle ja käydään aihetta läpi suloisten koirien kautta. 

Lopussa on myös kirjailijan itse ottama kuva eräästä Tšernobylissä asustavasta kauniista koirasta. Koiraihmisenä tämä oli kyllä riipaiseva teos (joku siinä on, että eläimet ja lapset surkeissa tilanteissa menee ihan eri tavalla tunteisiin). Tietysti surullisemmaksi aiheen tekee myös nykytilanne Ukrainassa.

Sarjakuvaromaanin kuvitus on karuudessaan kaunista. Jos etsit suhteellisen helppolukuista tietopakettia Tšernobylin onnettomuudesta, tartu tähän.

  "Tšernobylin mailla ajattelen asioita, joita en muualla huomioi."

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat

WSOY, 2022. 110 s.

Lainattu kirjastosta.

***

Helmet-lukuhaaste 2023: kohta 40. Kirjassa hylätään jotain.

Sopii myös näihin kohtiin:

1. Kirjassa on kartta

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

34. Kirja kertoo Ukrainasta

Lisää luettavaa:

Kommentit

Blogin luetuimmat tekstit