Jane Austen: Uskollinen ystävänne - kootut kertomukset


Austen, Jane: Uskollinen ystävänne - Kootut kertomukset
Helmi, 2007. 230 s.

Jane Austenia ei olekaan tullut luettua sitten lukioaikojen, mutta nyt sekin on vihdoin korjattu. Valitsin nimittäin yhdeksi lukumaratonkirjaksi Jane Austenin kirjenovellikokoelman Uskollinen ystävänne - Kootut kertomukset. Tunnetusti Austenin kirjoissa käsitellään lämpimän huumorin ja parodian keinoin naisten asemaa ja käyttäytymistä, yhteiskunnallisia normeja ja avioliittokiemuroita. Monesti romaani pyörii perheen siskosten ympärillä ja heillä yleensä kosijoita riittää. Tämä kirja ei tee siihen poikkeusta.

Uskollinen ystävänne sisältää kolme novellia: Kolme sisarta, Rakkaus ja ystävyys ja Lesleyn linna, sekä yhden pienoisromaanin nimeltä Lady Susan. Kaikissa tarina kerrotaan päähenkilöiden toisilleen tai jollekin ystävälleen lähettämien kirjeiden kautta.

Tykkäsin etenkin ensimmäisestä novellista (Kolme sisarta), koska siinä tarinaa kerrottiin hauskasti siskosten kautta eri näkökulmista, ja heidän tarinansa ovat hyvin erilaiset: Marya on kosinut melko tympeä mies ja Mary ei halua hyväksyä kosintaa, mutta toisaalta vielä kamalampi ajatus olisi, jos jompikumpi hänen siskoistaan menisi naimisiin ennen häntä. Toisaalla taas siskokset päättävät uskotella Marylle, että menisivät naimisiin miehen kanssa, ellei Mary mene, jotta Mary hyväksyisi kosinnan eikä kamala mies tulisi kosiskelemaan heitä. Kaikki tämä kerrotaan kirjeiden välityksellä heidän yhteiselle ystävälleen. Mary maalataan hyvin itsekeskeisenä ja epämiellyttävänä hahmona, kun taas hänen sisarukset vaikuttavat olevan järkeviä ja ihastuttavia persoonaltaan.

Pidin myös kokoelman toisesta novellista. Siinä päähenkilö Laura lähettää kirjeitä ystävänsä tyttärelle, joissa kertoo tapahtumatäyteisestä elämästään. Tästä huokuu hieman lämpimämpi huumori kuin edellisestä tarinasta, jossa melkeinpä heitettiin tikareita Maryn kaltaisia naisia kohti. Mutta kyllähän tässäkin pyörtyillään sohvalle, kun tunteet käyvät liian korkealla ja muutenkin irvaillaan aikalaisten tavoille.

Lesleyn linna ja Lady Susan jäivät minulle hieman etäisiksi tarinoiksi, ja totta puhuen ne eivät jääneet mieleeni kovinkaan hyvin. Näistä kuitenkin on samanlaista huumoria ja parodiaa aikalaisista kuin edellisissäkin. Järjestellään avioliittoja, rakkaudettomia tietenkin, sekä juoruillaan ja kilpaillaan siskosten kesken. Etenkin Lesleyn linnassa Austen tuntuu nauravan aikalaiskäsityksille siitä, mitä kaikkea naisten täytyy opetella ja millainen on viehkeä ja hyväkäytöksinen nainen: täytyy olla kaunis, kohtelias, osata keskustella, mieluusti useammalla kielellä, tanssia, soittaa ja mielellään myös piirtää jotain kivaa. Mutta ei saa olla liian itsetietoinen omista avuista, sillä se vähentää viehätystä. Huh huh, kaikkea sitä. Näitä taitoja ei tietenkään voi käyttää mihinkään muuhun kuin seurusteluun ja viihdyttämiseen.

Syy siihen miksi jälkimmäiset tarinat eivät jääneet kovin hyvin mieleeni voi johtua myös siitä, että luin koko kirjan vähän turhan nopeasti loppuun. 😓 Olisi ollut parempi lueskella novelli kerrallaan ja sitten välissä jotain muuta, jotta ei tulisi kyllästymistä niiden samankaltaiseen tyyliin. En ole koskaan ollut mikään vannoutunut Jane Austen -fani, vaikkakin olen aina tykännyt hänen kirjoistaan ja niistä tehdyistä filmatisoinneista. Hänen kirjoituksissaan on kuitenkin samankaltaisuutta niin paljon, että ei niitä hirveästi jaksa putkeen lukea. Tykkään muutenkin ehkä enemmän vähän pimeämmistä teemoista, vauhdista ja vaarallisista tilanteista yms. Mutta välillä on hyvä tarttua myös johonkin erilaiseen.

Tämä on tosiaan lämpimän (välillä ilkikurisenkin) huumorin täyteinen novellipläjäys, jota suosittelen etenkin kaikille Austenin kirjojen ystäville. Tai vaikka sellaiselle, joka haluaa tutustua Austenin kirjallisuuteen, mutta romaanin aloittaminen tuntuu vaikealta. Ehkä novelli on helpompi pala purtavaksi. :)

***

Mukavaa juhannusviikonloppua kaikille! 🎉🍹🌅 Minun juhannus menee kotosalla varmaankin lukemisen parissa, ja saatan ehkä valikoida jonkun uuden tv-sarjan, jonka voin ahmia putkeen.


Kommentit

Kuukauden luetuimpia